obec Seloutky
Úřední deska Aktuality Hlášení rozhlasu Fotogalerie Nadcházející události Rezervace hřiště

Obsah stránky

Předvolební speciál 6 - jak neudělat chybu

pátek, 08. říjen 2010 | Redakce

Volby do zastupitelstva mají svá pravidla. Pokud se na volby do zastupitelstva podíváme jako na soutěž o důvěru voličů, budou nás samozřejmě zajímat pravidla, podle kterých voliči uplatňují své hlasy. Nebudeme Vám v žádném případě radit, které kandidáty volit. To je plně v kompetenci každého voliče. Poradíme vám ale, jak neudělat chybu, aby vaše hlasy byly platné.

Jak při volbách neudělat formální chybu?

(zdroj: www.vymentepolitiky.cz, upraveno)

1. V komunálních volbách máte v Seloutkách 7 (sedm) hlasů. Je to tolik hlasů, kolik členů zastupitelstva má být v obci zvoleno. Máte právo uplatnit 7 nebo méně hlasů. Pokud ale označíte více kandidátů, lístek bude celý neplatný. Na to si dejte pozor.

2. Můžete volit celou kandidátku nebo jednotlivé kandidáty nebo tyto dva způsoby zkombinovat. Ale má to svá omezení! Zaškrtnout můžete pouze jedinou stranu. Pak tato strana od Vás tolik hlasů, kolik je volených zastupitelů. Zaškrtnete-li naopak pouze konkrétní kandidáty, dostanou vaše hlasy právě tito jednotliví kandidáti. Třetí možnost je zaškrtnout méně než sedm  jednotlivých kandidátů a k tomu jednu kandidátku.(pouze jednu!) Vaše hlasy pak dostanou kandidáti jednotlivě označení plus zaškrtnutá strana dostane tolik hlasů, kolik zbude po odečtení všech hlasů daných ostatním kandidátům.

3. Preferenční hlasy v rámci jedné strany neexistují. Zaškrtnutím strany (a ne jejich konkrétních kandidátů) volíte kandidáty podle pořadí jejich nominací. K případným zaškrtnutým kandidátůmvámi  již zaškrtnuté strany se nepřihlíží. Pokud chcete preferovat některé kandidáty s nižším číslem pořadí, nesmíte dát křížek do většího okénka kandidátky, ke které přísluší.

4. Místa v zastupitelstvu se rozdělí mezi ta ze čtyř politických uskupení, které překonají 5%-ní klauzuli podle d’Hondtovy metody.

5. Pořadím na kandidátkách jednotlivých stran se může změnit. Na první pozici kandidátky strany se dostane ten, kdo má nejméně o 10%t hlasů více, než je výpočtem stanovený průměrný zisk této strany na jednoho kandidáta. V praxi tedy stačí například pouhá 2% jednotlivých hlasů pro konkrétního kandidáta k tomu, aby se dostal na 1. místo kandidátky.

6. Jakou volební strategii tedy zvolit? Celý volební systém bohužel jednoznačně zvýhodňuje strany oproti osobnostem. Přesto je možné dostat do zastupitelstva vaše favority – slušné a kompetentní komunální politiky. Tím, že se „slušní a kompetentní“ voliči domluví mezi sebou a označí své kandidáty jednotlivými hlasy. .

 

Ostatní díly:

Předvolební speciál - 1. díl (Kandidáti)

Předvolební speciál - 2. díl (Financování obce) 

Předvolební speciál - 3. díl (Počet hlasů)

Předvolební speciál - 4. díl (Odměňování zastupitelů)

Předvolební speciál - 5. díl (Struktura obecního úřadu) 

Předvolební speciál - 6. díl (Jak neudělat chybu)

 


Patička stránky

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies, prohlížením těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.